Surround Ses Hoparlör Kurulum Rehberi

Nisan 26, 2022

Eviniz İçin Çevresel Ses Hoparlör Kurulumları Bir ev sinema sistemine devasa bir 4K televizyon her zaman mükemmel bir eklemidir.

Ancak, görüntü denklemin yalnızca bir parçasıdır. Televizyonlar daha ince hale geldikçe, dahili hoparlörleri de öyle yapar. Evdeki en iyi film izleme yeri olma durumunuzu betonlamak istiyorsanız, televizyonunuzun dahili hoparlörlerinden daha fazlasına ihtiyacınız vardır. Film izlemenizi bir sonraki seviyeye taşımak için yüksek çözünürlüklü bir çevresel ses sistemi gereklidir.

Çevresel sesin ne olduğunu, nasıl çalıştığını, hangi ekipmana ihtiyacınız olduğunu ve mevcut farklı konfigürasyonları öğrenmek için biraz zaman ayırın.

ÇEVRESEL SES NEDİR?

Çevresel ses sistemleri, daha fazla derinlik, sadakat ve gerçeklik sağlamak için çoklu hoparlörler ve kanalları kullanarak sizi 360° ses deneyimiyle sarar.

Bir film müziğini TV hoparlörleri aracılığıyla dinlediğinizde, tüm ses tek bir kaynaktan gelir. Roketlerin atmosfere ateşlenmesi, etrafınızdaki binaların çökmesi ve kahramanların ekrana doğru atlaması, bir kutuda gerçekleşiyor gibi geliyor... çünkü öyleler. Hayat size yalnızca bir yönden gelmez, bu nedenle tek bir ses kaynağı çok sınırlı bir deneyim yaratır. Gerçekçi gelmiyor, değil mi?

Gerçek çevresel ses, evde sinema deneyimini yeniden yaratmanın tek yoludur ve sizi hikayeye dalmanızı sağlar.

PEKİ, HANGİ EKİPMANLARA İHTİYACINIZ VAR? 

Yüksek kaliteli çevresel ses ekipmanıyla ev sinema sistemleri, tipik bir film gecesini ana etkinliğe dönüştürebilir.

Filmi izleme deneyiminizi aşan ana bileşenler şunlardır:

Sol ve sağ hoparlörler (kitaplık veya zemin tipi) Subwoofer'lar Merkez kanal hoparlörü Çevresel hoparlörler Tavan veya tavan içi hoparlörler (Dolby® Atmos için) Onkyo veya Pioneer A/V alıcısı Gördüğünüz gibi, ev sineması için çok sayıda çevresel ses seçeneğiniz var.

ÇEVRESEL SES NASIL ÇALIŞIR?

Şimdi bir çevresel ses ev sinema sistemi için hangi ses ekipmanına ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuz, bunların nasıl birlikte çalıştığını bilmek önemlidir.

Çevresel ses içeriği oluştururken, ses mühendisleri bir sahnedeki tüm gürültüleri ayrı kanallara böler. Örneğin, sol tarafta gerçekleşen harekete karşılık gelen ses sola gider ve görsellerin eşlik ettiği efektler sağa gider.

Bir çevresel ses alıcısı, tüm sesin nereye gitmesi gerektiğini sağlamak için bir trafik polisi gibi davranır. Beş hoparlörlü bir kurulum, Blu-ray veya dijital indirmede kodlu daha fazla kanal olsa bile sesi buna göre iletecektir.

Merkez kanal, diyalogu ve yüzünüzün tam önünde olup bitenleri ele alırken ağır işleri yapar. Bir filmin müzik ve ses efektlerinin çoğu sola ve sağa hoparlörlere gönderilir. Çevresel hoparlörler, film izleme deneyiminize üçüncü bir boyut ekleyen ortam sesleri ve süpürme/zoomlama efektleri sağlar. Tüm düşük frekanslı efektler (LFE'ler), patlamalar ve müzikal bas subwoofer'a atanır.

Doğru bağlandığında ve doğru şekilde düzenlendiğinde, bir çevresel ses kurulumundaki hoparlörler, odayı boyutuna göre doğru şekilde doldurur ve sesi izleme ve dinleme alanına yönlendirir.

SURROUND SES HOPARLÖR YERLEŞİM KONFİGÜRASYONLARINI ANLAMAK

Surround ses sistemleri için alışveriş yaparken, bunların genellikle 5.1, 7.1 ve 9.1 gibi sayılarla adlandırıldığını fark edebilirsiniz. Bu sayılar, sistemi oluşturan hoparlör ve subwoofer sayısını temsil eder. Ev sinemanız için kullanabileceğiniz en popüler konfigürasyonlardan bazıları şunlardır:

5.1 SURROUND SES

Klipsch Surround Ses 5.1 Ev Sinema Konfigürasyonu 5.1 konfigürasyonu, DVD, Blu-ray ve birçok akış hizmeti için standart formattır. Beş hoparlör içerir - sol, sağ, merkez, sol arka surround, sağ arka surround - ve bir subwoofer. Başlangıç yapanlar için bu kurulum, şeyleri aşırı karmaşıklaştırmadan tatmin edici bir surround ses deneyimi sunar.

7.1 SURROUND SES

Klipsch surround ses 7.1 ev sinema konfigürasyonu 7.1 surround ses sistemi, temelde 5.1 ile aynı kuruluma sahip olup, izleyicinin arkasına yerleştirilen sağ ve sol arka hoparlörleri de içerir. Bu konfigürasyon, dört surround bölgesi elde ettiğiniz anlamına gelir, film ses parçaları için mekânsal boyutu ve ses tanımını daha da artırır. Bazı Blu-ray ve premium akış kaynakları 7.1'de kodlanmıştır, ancak 5.1 kaynakları da 7.1'e yükseltilebilir.

9.1 SURROUND SES

Klipsch 9.1 ev sineması çevresel ses konfigürasyonu 9.1 kurulum, 7.1 karışımına başka bir hoparlör çifti ekler. Daha küçük bir kurulumdaki hoparlörler, ses efektlerinin sol ve sağ, ileri ve geri serbestçe hareket etmesine izin verir. 9.1 kurulumda, iki hoparlör daha, karşılık gelen sol veya sağ ön hoparlörün birkaç ayak üzerine monte edilir, bu da sesin yükseklik kazanmasına fırsat verir. Yükseklik, müziğe ve ses efektlerine başka bir eksen sağlar, daha sürükleyici bir deneyim oluşturur.

Hoparlörlerinizi nasıl ve nerede yerleştireceğiniz konusunda hızlı bir rehber için videomuzu gözden geçirin:

5.2, 7.2 VEYA 9.2 KURULUMLARI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Bu sistemlerden herhangi biri de birden fazla subwoofer'ı entegre edebilir, ondalık noktanın sağ tarafındaki sayıyı artırabilir. Ev sineması tutkunlarından duyacağınız ilk önerilerden biri, 5.1, 7.1 veya 9.1 kurulumunuz varsa başka bir subwoofer eklemektir.

Bir çift subwoofer'ınız mı var? Onları zıt duvarlara yerleştirin, böylece iki yönden bas alırsınız. Tüm bu subwoofer'lar ne işe yarar? Bas tepkisini dengeler ve filmlerinizi ve müziğinizi biraz daha sert ve keskin yapar. Büyük bir fark yaratır.

DOLBY ATMOS NASIL ÇALIŞIR?

Bir doktora öğrencisi gibi yeni beceriler, prestij ve yetenekler toplarken, ses sisteminiz geleceğe doğru ilerlemeye devam edebilir. Dolby Atmos®, geleneksel kanal tabanlı sistemden sıyrılarak, bir film müziğindeki çeşitli ses nesnelerini serbest bırakır ve bunların üç boyutlu olarak - başınızın üzerinde dahi - size doğru hareket etmelerine izin verir. Artık önceden atanmış bir çıkışa bağlı olmayan bu sesler, film izleme deneyiminize en iyi hizmet eden yönde hareket eder.

Dolby Atmos'u deneyimlemek için, mevcut çevresel ses kurulumunuza ya iki ya da dört tavan hoparlörü veya yükseltme hoparlörleri eklemeniz gerekir. Bu değişiklik, hoparlör konfigürasyonunuzun sonuna başka bir ondalık ekler - örneğin, 5.1.2 veya 7.2.4.

ÇEVRESEL SES İÇİN HOPARLÖR KABLOLARINI NASIL SAKLARSINIZ?

5.1 sistem, 9.2 kurulum veya arasında bir yer için tercih ediyor olun, muhtemelen kablolarla uğraşmanız gerekecek.

Ancak, bu çirkin ve rahatsız edici kabloları saklamanın birkaç yolu vardır:

  1. 5.1 Sinema Ses Bar Sistemi seçin
  2. Kabloları kablo kanallarıyla gizleyin
  3. Halılar veya koşucularla kapatın
  4. Duvarların/tavanın içinden geçirin